Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΠΕΔΙΟΥ




Η τοξοβολία πεδίου είναι το πιο δημοφιλές είδος και προέρχεται από το κυνήγι με τόξο, μόνο που αντί για ζώα, οι τοξότες στοχεύουν σε τεχνητούς στόχους που προσομοιάζουν με ζώα ή πουλιά. Αντίθετα από την σκοπευτική τοξοβολία, όπου οι τοξότες σκοπεύουν από σταθερή θέση σε στόχους που σταδιακά κινούνται πλησιέστερα, οι τοξότες πεδίου κερδίζουν πόντους κινούμενοι συνεχώς και ρίχνοντας σε στόχους που βρίσκονται σταθερά τοποθετημένοι συνήθως σε σημεία με πυκνή βλάστηση.
Οι τοξότες κινούνται σε ομάδες, συνήθως των τεσσάρων, περπατώντας από στόχο σε στόχο σε προκαθορισμένη πορεία μέσα σε δάση ή θαμνώδεις περιοχές όπου συναντάνε αριθμημένα σημεία βολής. Από εκεί ρίχνουν σε στόχους που βρίσκονται σε γνωστές ή άγνωστες αποστάσεις, συνήθως μεταξύ 8μ και 60μ.
Η τοξοβολία πεδίου γίνεται με διάφορα στύλ που όλα προσφέρουν στους αγωνιζόμενους την ίδια πρόκληση και αμείωτο ενδιαφέρον: σκέτο τόξο (barebow), ελεύθερο στύλ χωρίς περιορισμό (freestyle unlimited), ελεύθερο στύλ με περιορισμό (freestyle limited), κυνηγετικό τόξο (bowhunter), κυνηγετικό τόξο με ή χωρίς περιορισμό (bowhunter limited or unlimited), longbow.

Οι στόχοι είναι χάρτινοι είτε με απεικόνιση ζώων, είτε με ομόκεντρους κύκλους. Αρκετά διαδεδομένη είναι η τοξοβολία 3D όπου χρησιμοποιούνται τρισδιάστατοι στόχοι (3D Targets) που είναι πιστές απεικονίσεις διαφόρων ζώων, σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένοι από συνθετικό αφρώδες υλικό. Οι στόχοι 3D τοποθετούνται σε άγνωστες αποστάσεις.
Πολλοί προσομοιάζουν το σπόρ με το γκολφ γιατί κάθε στόχος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες όπως κλίση εδάφους, σκιές, κλαδιά κλπ. Ο κάθε τοξότης για τον κάθε στόχο πρέπει να αναπτύξει την δική του τεχνική για να έχει αποτέλεσμα - το ένστικτο παίζει σημαντικό ρόλο.
Ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός τοξοβολίας πεδίου είναι η IFAA - International Field Archery Association με μέλη σε πολλές χώρες. Κάθε δυο χρόνια διοργανώνει αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο τους WFAC (World Field Archery Championship) και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τους EFAC (European Field Archery Championship), όπου λαμβάνουν μέρος εθνικές ομάδες. Στους κανονισμούς της IFAA οι αποστάσεις μετριούνται σε γιάρδες και οι στόχοι βρίσκονται σε γνωστές αποστάσεις μέχρι 80 γιάρδες.
Εκτός από την IFAA, και η FITA - Féderation Internationale de tir á l'arc έχει αναπτύξει κανονισμούς για την τοξοβολία πεδίου και διοργανώνει πολλά τουρνουά και παγκόσμιους αγώνες. Οι στόχοι βρίσκονται σε γνωστές αλλά και σε άγνωστες αποστάσεις.

1 σχόλιο:

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

όταν, Παύλο, ενηλικιωθώ τοξοτικά, μάθω δηλαδή να χρησιμοποιώ το τόξο σωστά, οπωσδήποτε θα δώ το field... αλλά καλά καλά στο ίσιωμα δεν τα καταφέρνω, μέσ'το δάσος.... αυτό είναι πανεπιστήμιο...