Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ




ΕΦΙΠΠΗ (MOUNTED)
Είναι είδος που χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες ιππέα και απευθύνεται σε πολύ λίγους. Εχει αρχαία προέλευση. Πολλοί λαοί του παρελθόντος έγιναν γνωστοί για τους έφιππους τοξότες τους: Πέρσες, Σκύθες, Μογγόλοι, Κορεάτες, Ιάπωνες, ιθαγενείς Αμερικάνοι κλπ
Σήμερα ασκείται από λίγους και ξεχωριστούς τοξότες. Γνωστός είναι ο Ούγγρος Kassai Lajos που κρατάει το ρεκόρ Guinness γιατί από άλογο σε καλπασμό κατάφερε να ρίξει τρία βέλη μέσα σε 5 δευτερόλεπτα!
Το τόξο πρέπει να είναι όσο πιο κοντό γίνεται για να μην εμποδίζεται η βολή από την κίνηση του αλόγου. Τα καλύτερα για αυτό το σκοπό είναι τα ασιατικά τόξα.
KYUDO
Είναι η γιαπωνέζικη παραδοσιακή τέχνη της τοξοβολίας των σαμουράϊ. Είναι μια από τις πραγματικές πολεμικές (budo) τέχνες και σαν τέτοια έχει σκοπό την αυτοβελτίωση μέσω της αυτογνωσίας. Αρχικά ήταν γνωστή σαν kyujutsu - η τέχνη του τόξου, σήμερα είναι γνωστή σαν kyudo - ο δρόμος του τόξου. Διδάσκεται σε όλο τον κόσμο, με τον παραδοσιακό τρόπο, στις σχολές ιαπωνικών πολεμικών τεχνών.
Ο τοξότης ακολουθεί συγκεκριμένο τυπικό και ρίχνει από τα 28μ σε στόχο 36εκ. Το τόξο του kyudo λέγεται yumi, φτιάχνεται από μπαμπού ή συνθετικά υλικά και είναι ασύμμετρο με μήκος από 2.10μ έως 2.40μ. Τα βέλη είναι από μπαμπού και έχουν μήκος από 85εκ έως και 110εκ, η φτέρωση γίνεται με φυσικά φτερά.
To kyudo δεν μπορεί να μπεί εύκολα σε κατηγορία γιατί χωρίς να είναι ακριβώς άθλημα έχει αθλητικά χαρακτηριστικά και χωρίς να είναι θρησκεία έχει και μυστικιστική διάσταση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι είδος άσκησης που ασχολείται με την αυτοβελτίωση και σαν τέτοια απαιτεί ιδιαίτερη διανοητική και συναισθηματική αφιέρωση.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΣΚΙ - SKI ARCHERYΕίναι συνδυασμός cross-country σκι και τοξοβολίας. Οι αθλητές διανύουν με τα σκι απόσταση 12km για τους άνδρες και 8km για τις γυναίκες και πρέπει να ρίξουν 12 βέλη. Η απόσταση του στόχου είναι 18μ και έχει μόνο μια βαθμολογική ζώνη - το βέλος είναι μέσα ή όχι. Κάθε αστοχία επιβαρύνει τον αθλητη με ποινή 300μ επιπλέον πορείας.
Πρωτοεμφανίστηκε στις Σκανδιναυικές χώρες πριν μερικούς αιώνες και επανεμφανίστηκε στην Ιταλία τα μέσα της δεκαετίας του '80.
Αναγνωρίστηκε απο την FITA το 1991.
Στην ίδια ιδέα αναπτύσσεται από τη FITA και η Τοξοβολία Δρόμου (Run Archery).


ΠΕΤΑΓΜΑ ΒΕΛΟΥΣ - FLIGHT ARCHERY

Εκ πρώτης όψεως είναι το πιο απλό είδος και συνίσταται στο ποιός θα καλύψει την μεγαλύτερη απόσταση με το βέλος του. Είναι και το μοναδικό είδος που δεν έχει στόχο και έτσι η ακρίβεια στη σκόπευση είναι αδιάφορη.
Ο τοξότης έχει μηδαμινή επίδραση, όλα οφείλονται στον εξοπλισμό που είναι ειδικά ρυθμισμένος για την μέγιστη δυνατή απόδοση.
Οι αγωνιζόμενοι ασχολούνται μόνο με τον εξοπλισμό τους και για θέματα καθαρά τεχνικά όπως, η διάμετρος της χορδής, η αδράνεια του ελάσματος, ο αεροδυναμικός συντελεστής του βέλους κλπ.
Ενα πράγμα οδηγεί στη νίκη: η τελειότητα του εξοπλισμού.
Περιλαμβάνει τις κατηγορίες: Recurve, Compound, Flight Bow, American Flatbow, English Longbow και Foot Bow, με διάφορες υποκατηγορίες για άνδρες και γυναίκες ξεχωριστά. Ενδεικτικά το ρεκόρ στην κατηγορία Conventional Flight Bow Unlimited ανδρών, είναι 1222,01μ και έγινε το 1987 από τον Don Brown.
Είναι είδος αναγνωρισμένο από την FITA.

CLOUT ARCHERY

Είναι η σκόπευση στόχου με επιφάνεια οριζόντια τοποθετημένη επί του εδάφους και σε αποστάσεις μεταξύ 125μ και 185μ. Ο στόχος αποτελείται από ομόκεντρους κύκλους.
Είδος αναγνωρισμένο από την FITA.




Δεν υπάρχουν σχόλια: